1 yaşından itibaren doktorumuz Mert için balığı en az haftada 2 kez hayatımızda olması gerektiğini üzerine basa basa söyledi.
Tabii bununla birlikte somon balığının yanı sıra dip balıkları yerine hamsi, palamut, uskumru, istavrit gibi balıkları tüketmemiz gerektiğini ilan etti. Karadenizli bir aile olarak Mert'den önce de hafta da 2-3 kez balık ladığımız için balıkçımıza balıkların tazeliği konusunda güveniyorduk. Ama doktorumuz yine de balığın tazeliğini gözlerinin parlaklığından anlayabileceimizi belirtti.
MErt için somon yerken hicbir sıkıntı yok hatta eğer ızgara yerine buğulama şeklinde yaptıysam tam anlamıyla balığa doyamıyor ama gelin görün ki diğer balıkları yemesinde sorun yaşıyoruz. Hamsi ve istavrit kılçıkları çok ince ve ufak olmasından dolayı ben yedirirgen tedirgin oluyordum. Uskumru ve palamut ise buğulama yapsak bile Mert'e kuru geliyordu.
Bende çözümü balık köftesinde buldum :)))) Bu sayede evde yemeğim bulunmadığı zamanlarda bile buzluktan çıkararak tost makinasında ızgara yaparak Mert'e yedirebiliyorum. Hatta bu aralar favorisi ekmek arası balık köfte :)
Tarifi şöyle;
Hamsi ve istavritten yapıyorsanız kılçıklarını evde kendin ayıklamaya dikkat ediyorum fakat uskumru ve palamut ise balıkçımızdan ayıklamasını rica ediyorum. Hangi balığı kullanırsam kullanayım tencerede 5-6 dk. kadar haşlayıp soğuduktan sonra etlerini ufalıyorum. İçerisine;
- bir adet kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- 5-6 adet defne yaprağı
- 1 adet yumurta
- Damak tadınıza göre tuz-karabiber-kimyon
- balığın kilosuna göre bayat ekmek
Hazırlamış olduğun köfteleri 2 veya 3'lü paketler halinde ayırıp buzlukta saklayabiliyorum.
Hemen belirtmek istiyorum çocuğuna sebze yedirmekte sıkıntı yaşayan arkadaşlarım balık köftesinin içerisine haşlanmış brokoli, bezelye, ıspanak veya semizotu yaprağı ekleyerek köfteyi daha sağlıklı hale getiriyolar.
Hem sağlıklı hem de pratik bir yemek olduğu için biz çok seviyoruz. Siz de denerseniz şimdiden afiyet olsun :)))))
Ceren Köken
Ceren Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder