Yazının başlığının çalışan anneler olduğuna bakmayın günümüzde çalışmayan anneler de ev işi bebek bakımı derken kendine zaman yaratmakta zorlanıyor. Bu yüzden pratik buzluk önerilerimizi sizinle paylaşarak yemek yapmak için harcadığınız zaman minimuma indirmenize yardımcı olmak istedik.
Bizim ailenin kadınları ben kendimi bildim bileli mevsimine göre sebzeleri yarı pişirip buzlukta saklarlar böylece yemek yapacakları zaman buzluktan çıkarıp daha hızlı bir şekilde pişirirler. İlk evlendiğim zamanlar çalıştığım için buzluktaki yarı pişmiş yemekler benim için akşam hediyesiydi ama Mert doğunca özellikle lohusalığımda benim için tam bir mucize oluverdi :)) Şu anda kendi işimizde çalılmama rağmen yani çalışma saatleri daha esnek olmasına rağmen oğlum ve eşimle daha fazla vakit geçirebilmek için 6 ayda bir buzluk stoğu yaparım, tabi bunun için yardımcımızın hakkını ödeyemem.
Aslında saklama yöntemini biliyorsanız her yemeği yarı pişmiş halde saklayabiliyorsunuz. Çok güvendiğim işinde uzman gıda mühendisi bir tanıdığım 1 seneye kadar buzlukta muhafaza edebileceğini söylese de ben buzdolabı poşetlerimin üzerine etiketle tarih yazarak 6 ayda tüketmeye özen gösteriyorum. Peki buzlukta neleri nasıl saklayabilirsiniz?
Yarı Pişmiş Yemekler:
Taze Fasülye
Bezelye
Mercimek
Nohut
Kabak
Kuru fasülye gibi yemekleri soğanını kavurup domatesini ekleyip (kullanıyorsanız et veya kıymasını da ekleyip) ana malzemeyle birlikte kavurduktan sonra çok az su (yarım su bardağı kadar) ekleyerek yarı pişmiş, yarı haşlanmış hale getiriyorsunuz. Soğuduktan sonra paketle buzluğa kaldırabilirsiniz. Pişirmek istediğiniz zaman buzluktan çıkardığınızda salça kullanıyorsanız hafif bir salçalı sos yaparak suyunu ilave ederek tam olarak pişmeye bırakabilirsiniz. Bizim evimizde bu ürünler çok tüketildiği için ben genelde 2-3 kiloluk malzemeden yaparak tek tencerelik paketleyerek buzluğa kaldırıyorum. Bu arada bu saydıklarımı diğer malzemeler olmadan sadece haşlayarak da saklayabilirsiniz. Böylece yemeğin pişme süresini kısaltmış olursunuz.
Yeşillikler:
Ispanak
Semizotu
Pazı
Karalahana gibi sebzeleri soğanla hafif bir zeytinyağı ile kavurarak soğuduktan sonra saklayabilirsiniz. Pişirmek istediğiniz zaman pirinç, sos ve suyunu ekleyerek kısa sürede pişirebilirsiniz. Ben genellikle bu tarz ürünleri taze pişirmeyi tercih ediyorum fakat çok sıkıştığımda bu yöntemi de kullanıyorum.
Pişmemiş Yemekler:
Karnıyarık
Biber Dolması
Sarma
Sulu köfte için minik köfteler
Balık köftesi
Köfte gibi şeyleri önceden hazırlayıp porsiyonlar halinde çiğ olarak buzluğa kaldırıyoruz. Böylece pişirmek istediğimiz zaman sadece ocağa koymak kalıyor.
Pişmiş yemekler:
Et sote ve diğer et yemekleri (tandır gibi) Bizim evimizde çok fazla et tüketimi olduğu için her an ihtiyacımız olabilir düşüncesiyle her 6 ayda bir en az 2-3 kg eti soğan ve biberlerle soteleyerek buzluğa kaldırırım. Böylece acil durumlarda geriye sadece ısıtması kalır.
Hamur İşleri:
Börek, gözleme, mantı ve mantı ailesi ( tarifi daha önce blogda paylaşmıştık:)) gibi ürünleri hazırlayıp çiğ olarak buzluğa kaldırdım. Ama kurabiye ve poğaça gibi ürünleri pişirdikten sonra kaldırdığımda ikinci pişmede çıtır çıtır oluyorlar. Özellikle lohusalık dönemimde davetsiz gelen misafirler için kurtarıcı olmuştu.
Tabii bunlar dışında et ve tavuk suyu, domates sosları, menemen harcı gibi ürünlerde sürekli hazır bulunduğum ve acil durumlarda kullandığım ürünlerdir.
Dediğim gibi çok uzun süredir bu şekilde yemek yapma süresini en aza indirebiliyorum. Dondurulduğu için yemekler tazeliğini koruduğu için rahatça tüketebiliyoruz. Ve inanın tadında hiçbir fark olmuyor...
Ceren Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder