Dört Çocuk İki Anne Hayat Nasıl Olacak?

24 Nisan 2015 Cuma

Park Tarabya Anaokulu: Uzm. Diyetisyen Orçun Kurum Söyleşisi



Biliyorsunuz Instagram'da da paylaştığım üzere Park Tarabya Anaokulu bizi Uzman Diyetisyen Orçun Kurum'la buluşturdu. Bu güzel ağırlama ve söyleşi için onlara ayrıca burdan teşekkür etmek isterim. Gerçekten bu söyleşi sayesinde biz meraklı anneler birçok sorumuza cevap bulduk ve Orçun Bey' de hem internet üzerinden sorulan sorulara hem de bizim sorularımıza içten ve açıklayıcı cevaplar verdi.


Bense bu söyleşide aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim çünkü bu çocuklarımız için çok önemli bir konu ve biz anneler en iyi şekilde çocuklarımızı beslemek istiyoruz. Bu yüzden aynı söyleşideki gibi soru cevap şeklinde sizlere hazırladım.

Kaç yaşına kadar çocuklarımızın beslenmesine dikkat etmemiz gerekyior?
-Kesin bi yaş veremem ama 18 yaşına kadar özen göstermemiz lazım ama bu kaç bardak süt içti veya kaç ekmek yedi gibi değil, daha çok ne kadar kaliteli beslendiğine dikkat edilmeli. Özellikle spor yapıyor mu veya kötü alışkanlıkları var mı diyerekte düşünmemiz lazım.

Çocukların her gün yumurta yemesi gerekiyor mu? Yumurtanın kılcal damarları fazlalaştırdığı söyleniyor?
Böyle bir zorunluluk yok ama yemesinde de bir sorun yok. Sadece çeşit yemesi daha uygun olur. Protein alımının da kılcal damarları çoğaltmasıyla bir ilgisi yok.

Eti hergün tüketmek gerekir mi yoksa haftada birkaç gün yeter mi?
Eti de tüketirken protein grubu olarak bakmak lazım. Çocuğunu vegan büyüten aileler de var sonuçta.  Aile et yemiyosa çocuğuna da yedirmeyebilir. Peki nasıl yetiştirebilir? Günlük alması gereken hem enerji değerine hem protein karbonhidrat değerine dikkat ediyorsa sorun yok bu yüzden kimsenin et yeme gibi bi zorunluluğuda yok. Çünkü insan vücudu komplike bir makina ve belli kurallara uyarsanız diğer besinlerden de protein alabilirsiniz ama et için haftada birkaç kez yemek mantıklı, onu da sonraki öğünlerde başka şeylerle değişebiliriz. Bu bir parça balık, bir parça baklagil olabilir. Böylelikle günlük protein alımını gerçekleştirebilirsiniz.

2 yaş çocuklarının ne kadar süt tüketmesi gerekiyor?
1 su bardağı yeterli çünkü ceviz ve bademden de kalsiyumu alabilir. Ama çocuk 5-6-7 yaşlarındaysa bu 1,5-2 bardağa da çıkabilir.

Fabrikalarda yakılarak yapılan ürünler (etimek/çubuk kraker vb.) kanserojen madde içeriyor mu?
Bu tür kıtır gıdalar belki bir cips kadar kanserojen değil ama tabii protein yapısı bozulduğu için risk artıyo.

Agave Şurubu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Agave şurubu bir ağacın sıvısından yapılıyo. Mesela bir kaktüsü hayal edin, bir de şurubu hayal edin... O hale elene kadar ne kadar çok işlemden geçtiğini anlarsınız. Organik bile yazsa tavsiye etmiyorum.

Stevia hakkında ne düşünüyorsunuz?
Stevia daha doğal tavsiye ederim.

Pekmezin pişirilmemesi gerektiği doğru mu?
Pekmezi çok ısıya maruz bırakmamamız lazım çünkü kanserojen olma riski çok artıyo. Bal da aynı şekilde... Mesela bir kek yapıyorsanız onu şekersiz yapın ama üstüne pekmezli bir sos hazırlayın ve üstüne dökün.

Esmer Şekerle beyaz şekerin arasında fark var mı?
Çok büyük bir fark yok sadece beyaz şeker kimyasallaşmış hali. Esmer şeker beyazlaştırılmamış hali.

Tavuklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle organik tavuklar güvenilir mi sizce?
Firmalar tavuklar hormonsuz üretiliyo, normal besliyoruz diyolar ama tabiki tavukların bu kadar hızlı büyümesi düşündürücü bir durum. Gerçi onlarda teknolojinin geliştiğini, daha düzgün ve doğru beslendiğini iddia ediyorlar, -ki bu doğru olabilir. Ama bu büyük bir endüstri ve hormon kullanmak zorunda kalıyolardır diye düşünüyorum. Onlar her tavuğa hormon versek biz batarız böyle birşey yapamayız diyorlar ama bence tavukları güçlü kılmak için onlara takviye yapıyorlar. Çocuklarınızı küçükken organik tavukla besleyebilirsiniz, iyi ve kaliteli firmalara da güvenebilirsiniz. Sonuçta sizde çocuklarınıza antibiyotik veriyorsunuz ya da siz kendiniz de kullanıyorsunuz. Birşey oluyor mu? Hayır olmuyo. Bu yüzden antibiyotikten korkmayın. Ama tabiki ne kadar az kimyasal biriktirirseniz vücudunuzda o kadar iyi her ne kadar bu günümüzde zor olsa da...

Marketteki pastörize süt mü yoksa köylüden alınan süt mü daha sağlıklı?
Güvenilir ve kaliteli marka alıyorsanız en kaliteli şekilde standartlara uyarak üretilmiştir. Köyden gelen herşeye güvenemezsiniz çünkü onlarda artık saf değil. Hayvanları hastalandığında ilaçları veriyorlar ve ne kadar doz verdiklerini bilemezsiniz.

Umarım sizinde aklınızdaki sorulara yanıt olmuştur okuduklarınız. Her zaman araştırmaya ve sizlerle paylaşmaya devam :)

Selen










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder