Dört Çocuk İki Anne Hayat Nasıl Olacak?

15 Şubat 2014 Cumartesi

Anneler Dikkkat! Sizin Bebeğinizde de Reflü Olabilir. Bebek Reflüsü İçin Öneriler...



Anne ya da baba mide rahatsızlığı varsa çocuklarınızda da görülme olasılığı maalesef yüksek oluyor. 29 yıllık hayatım toplam 6 kere zehirlenme vakası sığdıran ben gastrit ve reflü gibi mide sorunlarıyla çok haşır neşir olduğum için maalesef Mert'in de reflü sorunu olduğunu öğrendik. Doktorumuz ailedeki mide hastalıklarının yanı sıra bebeklerin çoğunda yanlış beslenme ve yanlış emzirme teknikleri sebebiyle bir çok bebekte reflünün görülebileceğini iletmişti.


Öncelikle Mert'in reflüsü olduğunu nasıl anladık ordan başlayayım :) Aslında çok rahat bir bebeklik dönemi geçirmemize rağmen öellikle 2. ayımızda Mert kucakta gayet huzurlu uyurken yatağına yatırdığımızda ciyak ciyak ağlamaya başlıyodu. Tabii bütün aile büyükleri "bu çocuğu kucağa alıştırdınız" diye söylenmeye başladı ama çok geçmeden durum anlaşıldı.

Doktorumuz reflü belirtilerini anlatırken durum ortaya çıktı. Çocukları yemek yer yemez yatırdığımz zaman mide ve yemek borusu yanmasından ziyade, mide de yemeklerin mide kapakçığındaki gevşeme (bu benim anlayabileceğim dilden doktorun bana anlatırken kullandığı bit terim :)) sebebiyle yukarı çıkması bebekte huzursuzluğa sebep oluyor. Bu sebeple siz bebeğinizi düz bir zemine yatırdığınızda ağlıyor fakat kucağınızda eğimli bir şekilde durduğunda huzurlu bir şekilde uyuyor. Bunun dışındaki belirtileri şöyle:

  • Sık sık az miktarda olsa da kusma
  • Sık sık geğirme
  • Mide asitlerinin yukarı çıkması sebebiyle boğazda kızarıklık
  • Sık sık hıçkırma
  • Ve reflü ciddi bir boyuttaysa bebekte iştahsızlık
Peki bunları önlemek için neler yapabiliriz? (Biz denedik ve kesinlikle işe yarıyor)

Bebeklerimizi biberonla içirirken kucağımıza yatırmak yerine kafası ve sırtı göğsümüze dayanacak şekilde bebeğinizi dik bir şekilde yedirmek. Emzirirken bebeğin tamamen yatması yerine koltuğunuzun altına destek koyarak en azından 45 derecelik bir eğim yaratmak.

Bebeğiniz yemek yedikten en az 45 dakika sonra yatırmak.

Bebeğinizi çok yedirmek yerine sık sık az yedirmek

Gece yatarken eğim amaçlı bebeğinizi  reflü yastığına yatırmak veya yatağının altına yastık koyarak yatağa eğim vermek.

Tabii bunlar dışında birde doktorun tavsiye ettiği ilaçlar var.

Tabii ek gıdalara geçtikten sonra reflü için dikkat ettiğimiz noktalar arttı. Salça, portakal, mandalina, mayalı yiyecekler gibi yiyecekleri daha kontrollü tüketerek reflü sorunumuza önlem alıyoruz :)

Sizinde aklınızda bulunsun. Bu gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışın, hem ilaç hemde bahsettiğimiz yöntemler ile önleminizi alın.

Ceren Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder