Kolikle ilgili internette yüzlerce yazı bulabilrsiniz. Her çocuk farklı olduğu için doğal olarak her anne kendi çocuğuna göre farklı farklı çözümler buluyor. Diğer yazıların aksine ben bu yazıda çözümden ziyade doktorumuzun açıkladığı ve benim anlayabildiğim kadarıyla "kolik"in yani "sebepsiz ağlama krizlerinin" olabilecek sebeplerinden bahsetmek istiyorum.
Mert'in doğduğu hastane oturduğumuz eve uzak olduğu için çareyi yakın bir yerde iyi bir doktor aramakta bulduk. Herkesin "ısrarla ve şiddetle" önerdiği bir doktora gittik ve sonuç tamamen "hayal kırıklığı". İlk kontrolümüzde tam anlamıyla bizi 5 dakikada paket edip yolladı. Biz de daha fazla hayal kırıklığı yaşamamak için yeğenimin uzun zamandır doktoru olan Murat Kandemir'e gittik. Hemen belirtiyim yakın doktor isteyen ben Avrupa yakasında otururken doktora Anadolu yakasına geçiyordum :)
Murat Bey ile ilk kontrolümüz tam 50 dk. sürdü. Bebeğin kontrolleri dışında bana detaylı bir şekilde ne yapmam ne yapmamam gerektiğini ve hatta hafta nelerle karşılacağını bildirdi. Kolik konusunda ise belirttiklerini şöyle anlatayım.
Bebeğiniz doğduktan 3. haftadan sonra kolik sancıları başlar ve 8. haftada en şiddetli dönemini yaşayarak 12. haftada tamamen kaybolur. Tabii bu haftalar her çocuğa göre değişebilir. Koliğin en büyük belirtilerinden biri gün içerisinde aynı saatte sebepsiz yere ağlama krizleri. Bu krizleri kimi anne masajla, kimi anne yürüyüşlerle, kimi anne müzikle atlatıyor. Bu çözümlerin hepsi doğru olmakla beraber en başında söylediğimiz gibi her çocuk için daha başka çözümlerde bulunabilir.
Bunlar dışında doktorumuz annenin beslenmesinin kolik ile birebir ilişki olduğunu, bağırsakların çalışma sistemlerinin yeni yeni oturduğu bu dönemde emziren annelerin ne yediğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. (Tabii bu arada önemli olan sadece gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması gerektiği değil)
Anne ve baba da yiyeceklere karşı herhangi bir alerji varsa, veya alerji dışında anne ve babanın yediği zaman "ya midemde bir şişkinlik" var dediği yiyecekler varsa annenin bunları kesinlikle yememesi gerekiyor. Mesela ben hayatım boyunca unlu mamülleri rahat rahat yiyemedim çünkü her zaman mideme oturduğunu düşünür, şişkinlikten patlayacağımı zannederim. Mert'in emdiği dönemde ben ne zaman kurabiye vs. yesem çocuk çatlayacak derecede ağlıyodu. Tabi beni ve babamızı rahatsız eden yiyecekleri sıraladığımızda benim neredeyse yiyeceğim birşey kalmıyordu.
Siz de bir deneyin, umarım yoktur ama eğer böyle bir sorununuz varsa sizi ve babayı rahatsız eden yiyeceklerden biraz uzak durup gözlemleyin. İnanın baya fark göreceksiniz.
Bunların yanı sıra klasik gaz yapan yiyecekler dışında çikolata, bol salçalı, hazır meyve suları, tropik meyvelerin tüketilmemesi bebeklerin kolik sancılarını oldukça önlüyor.
Biz bu önlemler sayesinde sadece 1,5 hafta gibi bir süre kolik krizleri yaşadık ama dediğimiz gibi her çocuk farklı olduğu için farklı çözümler bulunabiliyor.
Son olarak bu krizleri atlatmak için bir öneride daha bulunmak istiyorum. "Wind Salbe" diye bir krem. Bu krem kimyon yağı kremi olduğu için bağırsak hareketlerini oldukça rahatlatıyor. Bu kremi sürdükten sonra bebeğinize dairesel hareketlerle masaj yapın ve daha sonra sıcak bir tülbent ile karnını sarın.
Göreceksiniz oldukça işe yarıyor...
Ceren Köken
Ceren Köken
Wind salbe kremi bulamıyorum siz nerden aldını
YanıtlaSilBen büyük eczanelerden temin ediyordum ellerinde olmasa bile farklı yerleşen getirebiliyorlar
Sil