Dört Çocuk İki Anne Hayat Nasıl Olacak?

19 Ocak 2014 Pazar

Çocuklarımıza ''Seni Seviyorum'' demek



İkinci bebeğimin geleceği haberini aldıktan sonra beni en çok endişelendiren Mert’in bunu nasıl karşılayacağı oldu. Bu konuyla ilgili yazılar genel olarak aynı şeyi savunuyorlar. 


Çocuğun yaşının çok önemli olması ile birlikte çocuğun o döneme kadar aile içerisindeki konumunun da yeni gelen bebeğe vereceği tepki ile çok alakalı olduğu belirtilmektedir. Aile içerisinde özellikle tek torun olan çocukların ailede ikinci bir bebeği kabullenmesinin daha fazla çocuklu büyük ailelere göre daha zor olduğu belirtilmektedir. Bütün bu farklılıklar göz önünde bulundurularak her çocuk için ayrı bir yol izlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Fakat bunun yanı sıra tüm çocuklarda uygulanabilecek basit yöntemlerden bahsedilmektedir. ‘’ İkinci çocuk hazırlıklarını ilk çocuk ile yapmak’’ Çocuğunuzu kesinlikle zorlamadan ikinci bebek için oda, kıyafet ve diğer hazırlıklara yardım etmesini sağlamak, çocuğunuzun ileride aileye katılacak bebeği daha çabuk benimsemesine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Tabi burada önemli olan ilk çocuğunuza hem hamilelik sürecinde hem de doğumdan sonra zorunlu ‘’abi ve abla’’ sıfatını yakıştırmamak. Çocuklarınıza, kardeşleri ile ilgili onların isteği dışında sorumluluk yüklemeniz hem size hem de kardeşe karşı tepki göstermesine sebep olabilmektedir.Bütün bu yazıların doğrultusunda yazılan her detaya katılmakla birlikte çok önemli bir konunun atlandığını düşünüyorum. ‘’Kardeş geliyor’’ cümlesiyle birlikte çocuklarımıza onları ne kadar çok sevdiğimizi anlatmak, göstermek gerekiyor. Bunu gösterelim ki gelen kardeşin bebek olmasından kaynaklı ilgi odağı olmasının sevgiyle alakası olmadığını anlayabilsin.
 Aslında çocuğumuza bir kardeş gelsin veya gelmesin yaşları ilerledikçe çocuklarımıza onları ne kadar çok sevdiğimizi gösteremediğimizi düşünüyorum. Eminim her anne baba için çocuğunun sevgisi tarif edilemez ama acaba bu sevgiyi doğru gösteriyor muyuz?  Yapmamız gereken tam anlamıyla ‘’oyuncu’’ birer anne baba olmak.
Çocuklarımızla nasihat içermeden , tamamen onun hayal gücü doğrultusunda sohbet etmek. Mert’in yaşı sohbet etmek için çok ufak olsa da kitaplardaki renkli resimler üzerinden sohbet etmek onun çok hoşuna gidiyor. Hatta bazen bakıyorum kitabını kendi alıp getiriyor J
Çocuklarımızla sizin de keyif alacağınız oyunlar oynamak gerekirse kendinize göre oyunlar yaratmak. Aslında Mert babasıyla oyun oynamaktan daha çok keyif alıyor. Futbol oynamak yerde güreş yapmak tam da onun istediği oyunlar ama anneyle oynanacak oyunlar ona sıkıcı gelmeye başladığı noktada bizde kendimize yeni oyunlar geliştirdik. Madem Mert’in vazgeçemediği oyuncağı evdeki boy boy topları ve madem ben futbol oynamaktan anlamıyorum bizde evde kendi bowling alanımızı yaratarak toplarla oyuncak ayıları devirmece oynuyoruz.
Çocuklarımızla birlikte sorumlulukları yerine getirmek. Her oyun sonrasında savaş alanına dönen evi Mert ile birlikte topluyoruz. Ama bir arkadaşım ufak kızı ile akşam babaya birlikte yemek yapıyorlar ve ben çok özeniyorum J
Bütün bunlar tabi benim bulduğum çözümler. Ben bu çözümler ile oğlumun daha mutlu olduğunu gördüğüm için bunları uyguluyorum. Yaşı ilerledikçe farklı çözümler bulmam gerektiğini de biliyorum ama annelik sanırım böyle bir şey ,bitmek bilmeyen sorumluluk J Eminim siz de çocuğunuza göre kendiniz daha güzel ve daha yaratıcı çözümler bulabilirsiniz.
Bütün bunların dışında kimi zaman onların iyiliği için kimi zamanda kendi konforumuz için  ‘’ yapma, etme’’ diyoruz. Onlara sevgimizi göstermek için ‘’ çok tatlısın çoook’’ , ‘’ ben bu çocuğu yicem’’ gibi cümleleri arka arkaya sıralıyoruz. Hâlbuki bence çocuklarımıza kaç yaşında olursalar olsunlar açıkça ‘’SENİ ÇOK SEVİYORUM ANNECİM’’ dememiz gerektiğini düşünüyorum. Ne  kadar yaratıcı çözüm bulursam bulayım kendimi en güzel bu şekilde ifade ettiğimi düşünüyorum.
Onlara ‘’seni seviyorum’’ diyelim ki onlarda sevgiyle büyüyen bizim hayal ettiğimiz gibi iyi birer anne-baba olarak kendi çocuklarına ‘’ seni seviyorum’’ diyebilsin..
Seni seviyorum Canım OğlumJ

Ceren KÖKEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder