Dört Çocuk İki Anne Hayat Nasıl Olacak?

19 Ocak 2014 Pazar

Yenidoğan Sünneti

Ailemize katılacak olan minik bebeğimizle eski konula yine gündeme geldi. Tabi ki bugünlerde en çok konuşulan bebeğin cinsiyet tahminleri.Tabi erkek olması durumunda yine yenidoğan sünneti..



Günümüzde eskisi gibi büyük sünnet düğünlerine çok rastlamıyoruz. Bunun farklı bir sürü sebebi olabileceği gibi özellikle bugünün İstanbul’unda, bu tarz organizasyonların maliyetlerinin eski zamanlara göre oldukça pahalı olması önemli sebeplerinden biri diye düşünüyorum. Tabi bizim kuşak annelerin sünnet düğünlerini ‘’ arabesk’’  olarak nitelendirmesi ve son yılların modası yenidoğan sünnetini unutmamak lazım. Doğumdan hemen sonra sünnet olan bebekler için sünnet düğünü yerine bebek mevlidi ile birleştirilmiş çok şık sünnet mevlitleri yapılmaktadır.
Tabi bütün bunlar işin kutlama tarafı. Asıl soru yenidoğan sünnetinin sağlıklı olup olmaması. Doktorlar tarafından yenidoğan kelimesi bebeğin doğumundan itibaren 45-50 günlük süreci kapsadığı için ürologların büyük bir çoğunluğu yenidoğan sünnetini hem psikolojik hem de fiziksek olarak oldukça sağlıklı buluyorlar. Fakat maalesef birçok hastane bu olaya ticari açıdan baktıkları için yenidoğan sünnetinde aileleri yanlış yönlendiriyorlar.
Mert’in sünnetini benim bütün itirazlarıma karşı 25 günlükken yaptırdık. Aile dostumuz, Memorial hastanesinden Prof. Doktor Oğuz Acar sünnetten önce bize şöyle bir açıklama yapmıştı. Erkek bebekler ilk doğdukları zamanda hamilelik ve doğum sürecinde vücudunda bir miktar anneden aldığı östrojen hormonu taşır, hatta bu sebeple bazı çocukların göğüslerinden ilk zamanlar süt bile gelir. Bu hormon sebebiyle erkek bebeklerin ilk 25-30 gün boyunca cinsel organları normalden daha büyük olur. Bu büyüklük sünnet operasyonunun daha rahat yapılmasını sağlamaktadır. Fakat burada önemli olan ve tavsiye edilen sünnetin, çocuğun doğduğu günün ertesi günü yapılması yerine sarılığı varsa sarılığını atlatması ve özetle dünyaya biraz daha alıştıktan sonra yapılmasıdır. Bunun sebebi bizim için ufak olsa da bebekler için büyük bir operasyon olan sünnetin, bebeğin fiziksel olarak yemek, uyku ve diğer dengelerinin biraz daha düzene oturduktan sonra yapılması bebeği daha az yormaktadır. Bir diğer konu ise özellikle ilk doğumlarda panik olan annenin doğumun ertesi günü yapılan sünnetlerde bebeği için gereğinden fazla panik olarak hem kendini hem de bebeğini olumsuz etkilemesidir.
 Fakat maalesef çevremizden duyduğumuz hikâyelerde hastanelerin sünnetin doğumun hemen ertesi günü yapılması konusunda ısrarlı yönlendirmeleri olduğunu duymaktayız. Benim gibi çoğu anne doğumdan sonra lohusalığın verdiği bebeğine kıyamama hissinden dolayı sünnet için hastaneye tekrar dönmek istemiyor. Hastaneler de böyle bir ticari kaybı göze almak istemiyor.
Bütün bunları duyunca lütfen yenidoğan sünnetini gözünüzde çok büyük bir operasyon olarak değerlendirmeyin. Dediğim gibi benim bütün itirazlarıma karşı Mert Efendi 25 günlükken sünnet oldu. Doktorumuzun da bahsettiği gibi sarılığını atlatmış ve fiziksel olarak dünyaya biraz daha fazla alışmış olması bizim için avantaj oldu. Yaklaşık bir hafta on gün sonra hiçbir ilaç veya antibiotik kullanımı olmadan sorunsuz bir şekilde iyileşmiş oldu. Önceleri ağrı yapar mı gibi endişelerim vardı fakat sünnet operasyonundan hemen sonra verilen fitil ile o günün ağrısı atlatıldıktan sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. İlk zamanlar bezli olduğu için idrarın yaraya zarar verebileceğini düşünsem de doktorumuz aksine bunun daha çabuk iyileşmesine sebep olacağını söylemesiyle için daha çok rahatladı.
Tabi seçim sizin ve hatta seçim doğum sonrası ruh halinizin J Ama ister doğumun ertesi günü ister ilk 25 gününde, yenidoğan sünnetinin yapılmasını ben şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü bebeğiniz biberondan sizin sağmış olduğunuz sütü emerken ‘’emna’’ adlı krem sürülerek hiçbir narkoz almadan sünnet edilmektedir. Üstüne üstlük ileri yaşlara göre çok daha çabuk iyileşmektedir.
5 yaşında sünnet olan yeğenimin yaşadığı zorlukları göründe eşime yenidoğan sünneti konusundaki ısrarları yüzünden çooooook teşekkür ediyorum.

Sünnet sonrasında yapacağınız mevlit için tüyolar yakında blogta J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder